Dragoman & Asociatii

Sapiens omnia agit cum consilio

Beneficiile Externalizarii

 

Externalizarea totala sau partiala a serviciilor juridice poate sa ajute o companie, ca printr-o abordare mai obiectiva, să poata dezvolta proceduri centralizate şi standardizate cu privire la activitatea juridica interna, dandu-i-se astfel posibilitatea sa faca mai mult cu costuri mai mici. Cu cat mai multa standardizare, cu atat mai multe economii de costuri. In acelasi timp, externalizarea oricaror functiuni interne, deci inclusiv a serviciilor juridice, ia de pe „umerii” companiei sarcina obligatiilor si raspunderilor de angajator cu privire la acea functiune. Acestea includ costul contributiilor care conform legii cad in sarcina angajatorului, precum si indeplinirea obligatiilor de plata si a tuturor obligatiilor care cad in sarcina angajatorului, conform Codului Muncii si a celorlalte reglementari din domeniul dreptului muncii si a protectiei sociale.

Sunt insa si alte avantaje ale externalizarii serviciilor juridice, care nu au o reflectare directa in costuri. Redam mai jos cele mai evidente dintre acestea (nu neaparat in ordinea importantei):

  • Flexibilitatea personalului

Externalizarea va permite operaţiuni cu caracter sezonier sau ciclic, aducand resurse suplimentare atunci când aveţi nevoie de ele şi renuntand la acestea atunci cand operatiunea e finalizata.

  • Continuitate si gestionarea riscurilor

Perioadele in care e nevoie de resurse de forta de munca semnificative vor aduce incertitudini si incoerenta in cadrul organizatiei. Externalizarea va oferi continuitate din acest punct de vedere, fara riscul de reducere a standardelor activitatii societatii.

  • Concentrarea pe activitatile de baza.

In perioadele de crestere rapida, operatiunile de back-office ale companiei, de asemenea, se vor extinde. Aceasta extindere poate incepe sa consume resurse (umane si financiare) pe seama activitatilor de baza, acelea care au dus de fapt la cresterea societatii.

Externalizarea activitatilor de back-office, va permite concentrarea asupra acelor activitati importante ale societatii, fara a sacrifica calitatea serviciilor de back-office.

  • Acces la aptitudini şi / sau expertiză necesare

In cazul unor operatiuni sau proiecte cu un nivel mai ridicat de complexitate sau neuzuale, pot fi necesare aptitudini sau expertiza care insa sa nu se regaseasca la nivelul personalului societatii; in asemenea cazuri externalizarea va avea beneficiul de a aduce resursele cu aptitudini si/sau experienta necesara. De asemenea, personalul societatii, lucrand impreuna cu resursele externe, poate dobandi sau deprinde noi aptitudini.

  • Obiectivitate            

Externalizarea serviciilor juridice este in anumite situatii extrem de benefica si din prisma obiectivitatii abordarii anumitor probleme delicate pentru societate, cu repercusiuni importante asupra activitatii acesteia.

* * *

In conditiile in care tot mai multe societati se confrunta cu nevoia de a maximiza rezultatele activitatilor proprii, dar in cadrul unor bugete restranse cu privire la resursele care pot fi alocate in acest sens, sau pur si simplu cu dorinta de eficientiza la maximum activitatea societatii in conditii de calitate corespunzatoare pentru toate functiunile sale interne, o atenta si riguroasa coordonare cu un furnizor de servicii externalizate poate duce la realizarea obiectivelor dorite.

Contact pentru mai multe informatii:

SCA DRAGOMAN SI ASOCIATII
2nd floor, 59 Dr. Iacob Felix Street,
Sector 1, Bucharest
Phone: +40 21 307 29 36
Fax: +40 21 307 29 35